Er du en av de som har så stive hofter at du bare kan glemme høye heel- hooks?

Eller som sliter med nattesøvnen dagen før en beinhard bestigning grunnet frynsete psyke? Da er det kanskje på tide å prøve yoga. 

Klatring er en fantastisk sport. Du blir sterk, får bedre utholdenhet og koordinasjon, terper evnen til problemløs- ning og øker mestringsfølelsen. Men, som med det meste av fysisk aktivitet påfører klatring kroppen stress som kan utvikle seg til belastningsskader. Overutviklede skuldre, runde rygger, stiv nakke og stram hamstring er typiske skavanker klatrere får over tid. For ikke å snakke om vonde tær og føtter. Og selv om klatring skjerper konsentrasjons- evnen, kan balansen mellom 100% fokus og det å miste den være ganske så hårfin. Hvem har vel ikke blitt grepet av dødsangsten i veggen, eller av en så sterk tvil på egne prestasjonsevner at det å mislykkes blir en realitet?

Yoga kan hjelpe. Opprinnelig en slags helsefilosofi fra India er yoga et perfekt komplement til klatring. Filosofien bygger på prinsippet om at hodet og sinn fungerer best når også kroppen funker som den skal, og kommer med en rekke øvelser for å hjelpe kropp og sjel til å fungere optimalt. Øvelsene utvikler først og fremst kroppsbevissthet, og mange fokuserer spesifikt på det klatrere trenger, nemlig å styrke balansen, åpne bryst og skuldre, og å tøye hamstringen. 

Chris Sharma, Olivia Hsu, Daniel Woods og Paul Robinson. Yogafrelste kjendisklatrere er mange. I tillegg til fordelene med skadeforebygging og mykhet fremhever de bevisstgjø- ringen rundt pusten som sentral for mentale utfordringer i veggen. Bruker man pusten riktig kan den bli avgjørende for hvordan du takler stress og frykten for å falle. «Når man konsentrerer seg om pusten, gjør det at man tenker mindre på andre ting», sier Paul Robinson. Chris Sharma poengterer hvor bevisst han har blitt på egoet sitt og det å være overfokusert på målet om å klare en rute. Yoga har lært han å bli mer ydmyk og kjenne igjen tankemønstre som kan virke hemmende på prestasjonsevnen.

Lyst til å prøve? Her er syv øvelser du kan bryne deg på imellom klatreøktene. Siden styrke er noe man får gjennom klatringen retter øvelsene seg spesifikt mot å åpne skuldre og øvre delen ryggen, og å strekke bakside av lår, hofter og tær. Gjør dem hver for seg eller som en sekvens. Som sekvens kan du ta med en «Stående hund» mellom hver øvelse for å holde varmen oppe. Hold stillingen i 5 pust til 3 minutter og gjør asymmetriske stillinger på hver side. 

Foto: Kristoffer Kippernes, kristoffer@terrengsykkel.no